Trilapis pupalaiškis

Trilapis pupalaiškis auga pelkėse, šlapiose pievose, pelkėjančių ežerų ir upelių pakraščiuose. Jo lapai vaistinei žaliavai renkami visiškai susiformavę, be kotelių, augalui tik pražydus ar žydint (pupalaiškis žydi antrojoje gegužės pusėje ir birželio pradžioje).
Trilapis pupalaiskisTeisingai išdžiovinti šio augalo lapai turi būti šviesiai žali, labai kartaus skonio. Trilapio pupalaiškio lapuose yra karčiųjų medžiagų, alkaloidų, organinių rūgščių, karotino, vitamino C, mineralinių medžiagų (mangano, jodo bei geležies), angliavandenių, pektinų, fermentų, flavonoidų, dervų bei riebalų. Sis augalas medicinoje (ir liaudies, ir tradicinėje) vartojamas dėl jame esančių karčiųjų medžiagų, kurios dirgindamos burnos gleivinės ir liežuvio
receptorius sužadina skrandžio ir žarnyno liaukų sekreciją. Dėl to pagerėja apetitas, suaktyvėja virškinamojo trakto organų veikla bei žarnyno peristaltika, padidėja tulžies skyrimasis ir kt.
Pastebėta, kad pupalaiškio lapuose esančios veikliosios medžiagos veiksmingai mažina uždegimus ir atpalaiduoja spazmus.

Liaudies medicinos žinovai pupalaiškio lapų nuovirus vartoja nuo įvairių virškinamojo trakto, kepenų bei tulžies pūslės ligų, mažakraujystės, reumato, podagros, skrofuliozės, dedervinių bei kitų negalavimų. Iš šio augalo lapų ruošiamos vonios kai kurioms odos ligoms gydyti; be to, trilapio pupalaiškio lapų dedama į gydomųjų arbatų mišinius, kurie žadina apetitą, skatina tulžies bei šlapimo išsiskyrimą, laisvina vidurius bei ramina nervus. Norint paruošti užpilą, reikia 10 g pupalaiškio lapų įdėti į emaliuotą indą, užplikyti stikline verdančio vandens ir uždengus pakaitinti verdančio vandens vonelėje 15 min. Tada 1-2 valandas leisti pastovėti, kad prisitrauktų, nukošti ir gerti 5-10 minučių prieš valgį po vieną valgomąjį šaukštą tris kartus per dieną. Paruoštą užpilą galima laikyti šaltoje vietoje 2-3 paras.
Vieną valgomąjį šaukštą pupalaiškio lapų užplikyti 200 ml verdančio vandens, 30 minučių pakaitinti verdančio vandens vonelėje ir atvėsinus nukošti. Gerti po pusę stiklinės tris kartus per dieną, likus pusvalandžiui iki valgio. Padeda sergant gastritu, kai sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas

Dalinkitės!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top