Amarai

Jie pažeidžia ūglius, žiedus, vaisių užuomazgas ir lapus. Amarai pasirodo antroje vasaros pusėje. Iš pradžių amarai būna geltoni, vėliau – tamsiai žali, labai greitai plinta ir per keletą dienų aptraukia visą apatinę lapų dalį – lapai deformuojasi ir susisuka.
Apsauga.Pasirodžius amarams, augalai purškiami pipirų ištrauka: 10 litrų 60 °C temperatūros vandens, 20 g sutrintų šviežios aitriosios paprikos, 1 šaukštas skysto muilo ir 2-3 šaukštai pelenų. Tirpalas palaikomas vieną parą, iškošiamas ir juo purškiami augalai. 1 m2 plotui reikia 1-2 litrų ištraukos, priklausomai nuo amarų kiekio. Pakartotinai purškiama po 5-6 dienų.
Galima naudoti svogūnų ištrauką: 10 l vandens, 1 stiklinė mėsmale sumaltų svogūnų ropučių, 1 šaukštas maltų juodųjų arba raudonųjų pipirų, 2-3 šaukštai pelenų ir 1 šaukštas skysto muilo. Tirpalas gerai išmaišomas, iškošiamas ir juo purškiami augalai – 2 kartus kas 5-6 dienas.
Pelenų tirpalas: 1 stiklinę pelenų užpilti 70-80°C temperatūros vandeniu, įpilti 2 šaukštus skysto muilo ir palaikyti vieną parą. Prieš purškimą tirpalas iškošiamas. Augalai purškiami vakare, esant šiltam orui.
Amarai žūsta ir nuo karbofoso. Į 10 1 šilto (25 °C temperatūros) vandens įpilti 2 šaukštus karbofoso ir 1 šaukštą skysto muilo. Augalai purškiami tirpalu ir uždengiami plėvele. Prieš purškimą lysvė palaistomą vandeniu. Amarai greitai žūsta nuo nuodingo drėgno oro.

Dalinkitės!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top