Vaisių skynimas

Svarbiausia nustatyti laiką, kada vaisiai turi būti skinami, nes nuo to priklauso jų skonis ir vertė. Jie turi būti skinami ne per anksti ir ne per vėlai. Jei nuskinami per anksti, būna nesuaugę, nespalvingi ir jų skonis blogesnis, o jei per vėlai – lengvai susispaudžia ir šiaip greitai sužalojami.
Kai kurie vaisiai tinka valgymui tiesiai nuo medžio, pvz.: trešnės, vyšnios, slyvos, persikai, abrikosai. Tuo tarpu obuoliai ir kriaušės turi pagulėti patalpoje, nes tik tada įgauna geriausią skonį. Todėl tenka skirti skynimo brandą nuo vartojimo brandos. Laikas tarp jų labai trumpas: vasariniams
obuoliams ir kriaušėms – 3-8 dienos, rudeniniams vaisiams – ilgesnis, o žieminiams – dar ilgesnis – iki kelių mėnesių.
Skynimo brandą galima pažinti iš vaisių bei jų sėklų būdingos spalvos, iš to, kad vienas kitas nukrenta nuo medžio. Bet geriausiai atpažįstame iš to, kaip lengvai kotelis atsiskiria nuo šakutės.
Net ir tame pačiame medyje vaisiai būna nevienodai prinokę, todėl patartina skinti juos dalimis, per du ar tris kartus. Nuskynus vieną dalį, kiti dar paauga ir pribręsta – toks skynimas dalimis yra naudingesnis. Savaime suprantama,
kad krėsti vaisių neleistina, taip pat perpilti iš vienos pintinės į kitą. Nepamirškite pintinės iškloti medžiaginiu audeklu, kad apsaugotumėte vaisius nuo sužalojimų.

Dalinkitės!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top