Bazilikas

Baziliko auginimas

Bazilikas – vienametis žolinis 30-40 cm augalas . Jo lapai būna įvairių spalvų – nuo rudai violetinės iki tamsiai mėlynos ir žalios. Antžeminė augalo dalis turi eterinių aliejų, rauginių medžiagų, karotino, rutino ir kitų vertingų medžiagų.
Bazilikas ypatingo aromato ir skonio augalas – jis primena gvazdikėlius, lauro lapus, kvapiuosius pipirus.
Bazilikas naudojamas šviežias ir džiovintas. Švieži lapai dedami į salotas, mėsos ir žuvų patiekalus, sriubas, vartojami raugiant agurkus, pomidorus, grybus, aguročius, patisonus.
Bazilikas naudojamas raminančioms vonioms, kosint geriamas jo nuoviras, mažina galvos skausmą.
Bazilikas – medingas augalas.

Sėja ir priežiūra

Bazilikas – šilumamėgis augalas, dažniausiai sodinamas daigais. Kovo
mėn. sausos sėklos pasėjamos į dėžutę 0,5-1 cm gylyje, atstumas tarp eilių – 5-7 cm. Sudygsta po 10-12 dienų. Daigai sodinami į derlingą žemę arba lysvė papildomai tręšiama: 2-3 kg perpuvusio mėšlo, durpių, 2-3 šaukštai pelenų į 1  m2. Lysvėje daigai sodinami gegužės antrame dešimtadienyje. Sėklomis bazilikas sėjamas 1-1,5 cm gyliu gegužės pradžioje.
Šalnų metu augalai apdengiami plėvele. Išdygę daigai retinami -1-ame m2 paliekama 12 augalų.
Bazilikas vasarą tręšiamas organinėmis ir mineralinėmis trąšomis. Birželio viduryje tręšiama pirmą kartą: 10-yje l vandens išmaišoma 1 stiklinė skystų srutų arba paukščių mėšlo, 1 šaukštas kristalino, pilama po 5-6 l/m2. Antrą kartą tręšiama liepos mėn.: 10-yje l vandens ištirpinama po 1 šaukštelį karbamido, kalio sulfato ir superfosfato, pilama po 3 l/m2. Augalams žydint beriama pelenų – 100 g/m2, po to dirva supurenama ir palaistomą vandeniu.
Bazilikas pradeda žydėti rugpjūčio pradžioje, lapuose ir žieduose susikaupia aromatinės medžiagos. Džiovinimui baziliko lapai pjaunami augalams pradėjus žydėti.
Galima iškasti baziliko kerą su žemėmis ir pasodinti j vazoną arba į dėžę ir auginti ant palangės. Lapeliai auga ir žiemą, jie vartojami maistui.

Dalinkitės!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top