Vaisių laikymo sąlygos

daržovių laikymasNuskintuose nuo medžių vaisiuose gyvybiniai procesai: kvėpavimas, vandens garavimas, nokimas ir kt. – nesustoja, bet vyksta kitokiomis aplinkybėmis. Dėl to sausųjų medžiagų ir vandens kiekiai nuolat mažėja.
Nuskintus vaisius, ypač šiltą rudenį, reikia nedelsiant atvėsinti – statyti į pavėsį, pridengti ir, jei galima, laikyti per naktį ir anksti rytą sunešti.į atvėsintą rūsį. Nepatartina žieminių veislių obuolių laikyti kartu su rudeninių veislių, nes pastarieji greičiau noksta ir išskiria daugiau etileno dujų. Nuo šių dujų žieminiai obuoliai greičiau noksta ir trumpiau laikosi.
Obuolių išsilaikymas, bet kokiuose sandėliuose priklauso nuo patalpos temperatūros, santykinės oro drėgmės ir sudėties. Priklausomai nuo veislės, obuoliai laikomi nuo-1 °C iki +4 °C temperatūroje. Nesupakuotų vaisių
temperatūra gali būti 0,5 °C, supakuotų 1,5 °C aukštesnė už sandėlio oro temperatūrą. Daugelio veislių vaisiai geriausiai laikosi, kai nuolat palaikoma apie 0 C. Sunku sudaryti’ optimalias laikymo sąlygas, -tačiau temperatūra
neturėtų būti aukštesnė kaip +5 °C.
Optimali santykinė drėgmė vaisiams -90 -95 proc. Sausame sandėlyje vaisiai išgarina daug vandens, pradeda vysti, praranda atsparumą ligoms.
Norint padidinti santykinę oro drėgmę, suvilgykite grindis, prineškite sniego, ledo, pakabinkite sudrėkintą audeklą. Ypatingai vysta „Noria”, „Uelsi”, „Lodei” obuoliai. Per drėgname sandėlyje veisiasi pelėsiai ir tada vaisiai įgauna nemalonų prieskonį. Santykinė oro drėgmė neturėtų būti mažesnė kaip 80 proc. Svarbu išlaikyti pastovią temperatūrą ir santykinę oro drėgmę.

Nevėdinamoje patalpoje susikaupia daugiau etileno ir aromatinių medžiagų, dėl to vaisiai greičiau noksta, pradeda gesti. Kad taip neatsitiktų, patalpą reikia vėdinti, ypač pirmuosius du laikymo mėnesius. Per parą turi pasikeisti 3-4 tūriai patalpos oro. Vėdinkite buitiniais ventiliatoriais, sudarydami pastovias, bet negreitas oro sroves. Dėžes sandėlyje sustatykite į rietuves taip, kad iš apačios ir iš visų pusių pasiektų šviežio oro srovės. Taip vėdinamoje patalpoje būna optimali oro sudėtis.
Obuoliai sugeria pašalinius kvapus, todėl jų negalima laikyti kartu su stiprų kvapą turinčiomis kitomis daržovėmis (česnakais, svogūnais, bulvėmis).
Obuolių ir kriaušių taip pat nereikėtų laikyti vienoje patalpoje. Kriaušės daugiau išskiria etileno ir taip nokina obuolius. Taigi, jeigu obuolių saugykloje yra nors ir nedidelis kriaušių kiekis, obuolių išsilaikymo trukmė gerokai sutrumpėja.

Dalinkitės!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top