Pirmieji žalumynai – lapiniai ridikėliai ir pipirnės

Lapiniai ridikėliai ir pipirnės yra labai vertingos lapinės daržovės. Jose gausu žaliųjų proteinų, vitamino C, mineralinių medžiagų – kalio, kalcio, natrio, magnio, geležies. Jų žmogaus organizmui žiemą labai trūksta.

cress-pipirnes

Lapinius ridikėlius bei pipirnes sėkite i gilią lėkštę ar plastmasinius indelius, kurių gylis 2-3 cm. Dugną puriai išklokite vata arba filtriniu popieriumi iki indelio viršaus.

Prieš sėjant vatą sudrėkinkite vandeniu (250 cm2 pločio indeliui įpilkite 200 ml vandens). Sėklas išberkite kuo vienodesniais atstumais. Minėto dydžio indeliui prireiks 10-12 g lapinių ridikėlių, 6-8 g pipirnės sėklų. Pasėjus indelį uždenkite plona polietileno plėvele. Sėklos sudygsta jau trečią dieną. Optimali temperatūra- 20-22 °C.

Būtina kiekvieną dieną vėdinti, kelioms minutėms atidengiant plėvelę, o jei trūksta drėgmės – ir palaistyti. Sėkloms sudygus nuimkite plėvelę ir padėkite indelį ant palangės.

Daigeliams augti turi būti ne mažesnė kaip 15 °C oro temperatūra ir pakankamai drėgmės. Lapiniai ridikėliai po 7-8 dienų būna 8-10 cm aukščio, o pipirnės po 6-7 dienų – 5-6 cm aukščio. Tuomet nupjaukite arba nukirpkite juos ir dėkite į salotas, gardinkite sumuštinius ir įvairius mėsos, žuvies, kiaušinių patiekalus.

Dalinkitės!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top