Triušių kailių išdirbimas

Namuose galima išdirbti nedidelių gyvulėlių, pavyzdžiui, triušių, kailiukus. Išdirbimui tinka tik žiemą užmušti triušių kailiukai.
Pirmiausia reikia išmokti nudirti kailiuką. triusiu kailisUžmuštas  gyvulėlis  pakabinamas už užpakalinių  kojų, kad kraujas tekėtų pro nosį ir  akiduobes, nepatekdamas ant kailiuko. Dirbti pradedama nuo priekinių  letenėlių, kurios apipjaunamos aplinkui. Paskui kailiukas pjaunamas nuo pauodegio aukštyn vidine abiejų šlaunų  puse. Nudyrus nuo šlaunų ir uodegos, kailiuką belieka nutraukti kaip  pirštinę.

Nudirtą kailiuką reikia džiovinti gerai vėdinamoje patalpoje, apsaugotoje nu  lietaus ir saulės spindulių. Kailiukas išverčiamas plauku į vid  ir užtempiama  ant atatinkamo formato lentos arba ant specialiai pasigaminto  ištemptuvo. Patalpoje, kurioje  džiovinami  kailiukai, neturi  būti  kandžių  ir  pelių.

Kailiuką  galima džiovinti  ir  kitaip: perpjauti  išilgai  papilvės  ir  gerai  ištempus (plauku  žemyn)  prikalti  mažom vinutėmis  prie  lygios  lentos.

Išdžiūvusį  kailiuką  reikia  suminkštinti: pamirkyti  parą  15 – 20  laipsnių  temperatūros  vandenyje. 1  kilogramui  kailiukų reikia  1  litro  vandens. Nuo  suminkštėjusio  kailio  reikia  nugramdyti  mėsgalius  ir  riebalus. Gramdyti  geriausia  neaštriu  peiliu  arba  lenkena. Kailiukas  turi  būti  gerai  ištemptas  ant  lentos  arba  trinkos. Gramdyti reikia  labai  atsargiai – nesupjaustyti  kailiuko. Nugramdytą  kailiuką  reikia  dar  pamirkyti  24  valandas  ir  apžiūrėjus  pašalinti likusias  plėves.

Vienam  litrui  tirpalo  reikia  litre  vandens  ištirpinti  40 g  valgomosios  druskos  ir  po  0,5  ml  pieno  rūgšties , skruzdžių rūgšties  ir  formalino. Šis  tirpalas  naudojamas  antram  mirkymui.

Tada  kailiukai  rauginami. Parauginti  tirpale  kailiukai  ir  odos  bus  stipresni  ir  patvaresni. Litrui  tirpalo  reikia  60 g valgomosios  druskos, 0,5  ml  skruzdžių  rūgšties, 2  ml  koncentruotos  sieros  rūgšties, 1  ml  acto  rūgšties. Tirpalo  temperatūra turi  būti  22  laipsniai  C.  Ruošiant  tirpalą, pirmiausia  ištirpinama  druska, o  paskui  nedidelėmis  porcijomis  pilamos  rūgštys.

Kailiukai  mirkomi  2  paras (  tirpalą  reikia  kasdien  po  4 – 5  kartus  pamaišyti ) . Didesni  kailiai  mirkomi  ilgiau. Po  keli   parų  kailiai  išimami  iš  tirpalo, ištempiami  ant  lentos  ir  lenkena  (dalgio  formos  peiliu)  nusunkiamas  iš  jų  vanduo. Nusunkta  oda  geriau  įgeria  cheminius  reagentus. Senasis  tirpalas  pakeičiamas  šviežiu.

Raugintą  kailiuką  reikia  ištepti  riebaline  emulsija. Vienam  triušio  kailiukui  suvartojama  0 ,3 – 0 ,5  litro  emulsijos. Emulsija  šepečiu  arba  skudurėliu  įtrinama  į  vidinę  kailiuko  pusę, kailiukas  sulenkiamas  įtrintąja  puse  į  vidų  ir  taip  palaikomas 2  valandas, kad  emulsija  gerai  įsigertų. Paskui  kailiukas  ištempiamas  įtrintąja  puse  į  viršų  ir  džiovinamas  sausoje  patalpoje, esant  30 – 35  laips. C  temperatūrai.

Išdžiūvę  kailiukai  apie  3  valandas  sukami  rotaciniame  būgne  kartu  su  kietosios  medienos  pjuvenomis. Paskui  kailiukai  vėl  gramdomi. Kad  būtų  elastingesni, neaštriu  peiliu  tampomi  skersai. Nugramdyti, ištempti  ir  ištampyti  kailiukai  dar  2  valandas  sukami  rotaciniame  būgne  kartu  su  benzine  išmirkytomis pjuvenomis. Baigiant  išdirbti, reikia  kailiukus  nuspausti  neaštriu  peiliu  skersai  ir  išilgai.

Tinkamai  išdirbtas  kailiukas  yra  minkštas, gerai  ir  ilgai  dėvimas. Geriausiai  išdirbami  kailių  fabrikuose, kur  taikoma šiuolaikinė  technologija. Patyrę  kailiadirbiai  taip  pat  juos  tinkamai  išdirba. Yra  keletas  būdų, kaip  galima  patiems  išdirbti kailiuką. Džiovintas  kailiukas  mirkomas, kasdien  keičiant  vandenį, kol  visai  suminkštėja, sūdytas – kol  kailyje  nelieka  druskos.

Tik  ką  nuluptas kailis  nemirkomas. Į  medinį , emaliuotą  ar  plastmasinį  indą  paruošiamas  toks  tirpalas: litras  vandens, 12 – 15  kubinių cm  koncentruotos  acto  rūgšties, 50  g  druskos. Tokio  tirpalo  reikia  4  kartus  daugiau  nei  sveria  kailiukai. Pamerkti  į  tirpalą  jie laikomi  2 – 3  dienas, keletą  kartų  pagaliuku  pamaišomi. Kitas  tirpalas: litras  vandens , 5  kubiniai  cm  100 %  sieros  rūgšties  ir 50 g  druskos. Tame  tirpale  kailiukai, vis  pamaišant, mirkomi  12  valandų. Išmirkyti  nuvarvinami  ir  po  1 – 2  dienų  rauginami.

Rauginimo  tirpalas : litras  šalto  vandens, 70 g  alūno, 50 g  druskos. Galima  vietoj  alūno  įdėti  gluosnio  žievės, šakelių, kurios pirmiau  kibire  užpilamos  vandeniu, užvirinamos  ir  ataušęs  skystis  nupilamas. Vienam  litrui  skysčio  pridedama  po  50 g  druskos. Kailiukai  mirkomi  2  paras.  Alūno  tirpale – 12  valandų. Raugo  gaminama  dešimčiai  kailiukų  5  litrai. Išraugintų  kailiukų  poodį  reikia  sutepti  šiuo  skysčiu: į  litrą  verdančio vandens  įdedama  ketvirtadalis  ūkiško  muilo  ir  įpilama  kiaulės  ar  žuvies  taukų, 10 – 20  kubinių cm  amoniako. Ištepti  kailiukai išdžiovinami  ir  ant  stalo  briaunos  trinami, lyginami, kol  suminkštėja, pabąla. Švitriniu  popieriumi  nuvalomas  poodis, ir  kailiukai  plaunami  su  šepečiu  šiltame  vandenyje, naudojamos  vilnai  skalbti  tinkamos  skalbimo  priemonės. Kailiukai  džiovinami ištempti  ant  ištemptuvo  plaukais  į  viršų. Išdžiūvę  laikomi  dėžėse, saugomi  nuo  kandžių, graužikų, kailiagraužių.

Dalinkitės!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top