Baltųjų gūžinių kopūstų daigų sodinimas

Daigų sodinimas į lysvę

Sklypelio paruošimas. Kopūstams parenkama atvira, saulėta, derlinga vieta, gali būti nedideli pietiniai arba pietrytiniai šlaitai.

kopustas

Geriausiai kopūstams tinka dirva po ankštinių ir grūdinių kultūrų, agurkų, svogūnų, šakniavaisių, bulvių. Toje pačioje vietoje kopūstai auginami 2-3 metus, o po to kopūstus joje galima sodinti tik po 4 metų. Kopūstams reikalingas derlingas, geros struktūros dirvožemis. Geriausiai tinka priemolingi dirvožemiai su dideliu puvenų kiekiu, neutralūs arba silpnai rūgštūs, gerai sulaikantys drėgmę.

Lysvė pradedama ruošti rudenį: pabarstomą kalkinių medžiagų – dolomitmilčių, šviežiai gesintų kalkių arba kreidos – po 2 stiklines į 1 m2. Kalkinės medžiagos barstomos sausame sklypelyje, žemė sukasama 25-30 cm gyliu ir paliekama iki pavasario. Pavasarį patręšiama organinėmis ir mineralinėmis trąšomis. Organinės trąšos – tai perpuvęs mėšlas arba mėšlo – durpių kompostas – 1 kibiras į 1 m2. Mineralinės trąšos -2 šaukštai superfosfato miltelių arba nitrofoskos, 1-2 stiklinės pelenų ir 1 šaukštelis karbamido į lm2. Sukasama 15 cm gyliu.

Taupant trąšas, jas galima sudėti į duobutes prieš daigų sodinimą (ypač sodinant ankstyvuosius kopūstus). Į duobutę dedama 0,5 kg perpuvusio mėšlo arba komposto, 1 šaukštelis superfosfato arba nitrofoskos, 1-2 šaukštai pelenų ir gerai sumaišoma su dirvožemiu.

Paruošta žemė ir daigai gausiai palaistomi ir tada sodinama.

Daigų sodinimas. Ankstyvųjų veislių kopūstai į lysvę sodinami balandžio 25 d. – gegužės 5 d. Tarpai tarp eilių – 45-50 cm, tarp augalų eilėse – 25 cm.
Daigai įleidžiami į žemę iki pirmųjų tikrųjų lapelių. Sodinama apsiniaukusią dieną, o esant saulėtam ir karštam orui – antroje dienos pusėje.
Kad greičiau prigytų, daigai 5-6 dienas laistomi laistytuvu 2-3 kartus per dieną. Stiprūs balandžio ir gegužės mėn. saulės spinduliai gali apdeginti lapus, todėl dvi pirmąsias dienas daigai laikomi šešėlyje.
Vėlyvųjų veislių kopūstų daigai sodinami gegužės 10-20 dienomis, vėlyviausią sodinimo data – birželio 1 d. Atstumai tarp eilių – 55-60 cm, eilėse tarp augalų – 30-35 cm.

Kopūstų priežiūra

Laistymas. Pasodinti daigai dvi savaites laistomi kas 2-3 dienas po 6-8 l/m2. Vėliau laistoma 1 kartą per savaitę po 12-15 l/m2.
Ankstyvieji kopūstai gausiau laistomi birželio mėn., o vėlyvieji -rugpjūčio mėn., kai sukamos gūžės. Kopūstai laistomi ryte ir vakare. Vandens temperatūra turi būti nežemesnė kaip 18-20 °C.
Purenimas. Palaisčius arba po lietaus žemė purenama 5-8 cm gyliu. Purenama kas 6-7 dienas.
Praėjus 20 dienų po daigų pasodinimo kopūstai pirmą kartą ap-kaupiami, po 8-10 dienų kaupiami antrą kartą.
Tręšimas. Per visą vegetacijos laikotarpį kopūstai tręšiami 3-4 kartus:

  • Pirmą kartą tręšiama praėjus 20 dienų po daigų pasodinimo: 10-iai 1 vandens – 0,5 l skystų srutų; 0,5 l mišinio 1 augalui.
  • Antrą kartą tręšiama po 10 dienų. 10-iai l vandens – 0,5 l skystų srutų arba vištų mėšlo ir 1 šaukštas kristalino – kiekvienam augalui po 1 l.
    Šie du tręšimai tinka ir ankstyvosioms, ir vėlyvosioms kopūstų veislėms.
  • Trečią kartą tręšiami birželio mėn. tik vėlyvųjų veislių kopūstai: 10-iai 1 vandens – 0,5 l skystų srutų arba vištų mėšlo, 1 šaukštas superfosfato ir 1 tabletė mikroelementų. Į 1 m2 pilama 6-8 1 mišinio.
  • Ketvirtą kartą tręšiama tuo pačiu mišiniu rugpjūčio mėn.

Kaip trąšos ir profilaktinė priemonė prieš kenkėjus (amarus, sraiges, šliužus) tinka pelenai – jais augalai apibarstomi nors kartą per savaitę. Tai atliekama rytais, kai augalų lapai drėgni. Ypač gerai apibarstoma apatinė lapų pusė.

Kopūstų nuėmimas ir laikymas

Ankstyvieji kopūstai nuimami liepos – rugpjūčio mėn., gūžės nupjaunamos aštriu peiliu. Kopūstai vartojami tik švieži.
Vėlyvieji kopūstai ilgam laikymui nuimami spalio mėn. viduryje, o rauginimui – spalio mėn. pabaigoje, nes jie gali išlaikyti 8-10 °C šaltį.
Laikymui gūžės nupjaunamos su ilgu kotu, su dviem-trimis žaliais neprigludusiais lapais. Laikomi patalpoje, 0-5 °C temperatūroje, oro drėgnumas turi būti 80-85%.

Dalinkitės!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top