Pipirnių auginimas

Pipirnė – ankstyvasis, atsparus šalčiui, vienametis žolinis krienų skonio augalas.
Pipirnės lapuose yra mineralinių druskų (kalio, kalcio, fosforo, geležies), jodo, ruti-no, vitaminų, garstyčių aliejaus. Pipirnė naudojama įvairiems patiekalams paskaninti.
Pipirnės lapai ir stiebai naudojami sergant mažakraujyste, kvėpavimo takų ligomis, jie gerina apetitą, mažina kraujospūdį.
Lysvės paruošimas ir sėja
Pipirnė auga visokiuose dirvožemiuose, bet geriausiai ją sodinti drėgnose, pavėsingose vietose, nes esant karštiems ir sausiems orams, ji greitai išleidžia žiedyninius stiebus, lapai tampa maži ir kieti.
Į 1 m2 lysvės dedama po 2-3 kg puvenų, durpių, pjuvenų ir 1 šaukštą nitrofoskos arba nitroamofoskos. Lysvė sukasama 15-18 cm gyliu, išlyginama ir palaistomą srutų skiediniu (10-iai l vandens – 2 stiklinės tirštų srutų) po 5-6 l/m2.
Norint visą vasarą turėti šviežių žalumynų, pipirinė sėjama kas 20-25 dienas. Prieš sėją sėklos 12 vai. palaikomas drėgname audinyje.
Priežiūra ir nuėmimas
Daigai retinami, purenama dirva, augalai laistomi. Laistoma dažnai, bet negausiai – 2-3 kartus per savaitę po 2-5 l/m2.
Žalioji augalo dalis pjaunama, kai stiebai būna 8-10 cm aukščio. Sėklos renkamos, kai pradeda gelsti ankštys. Jos nuskinamos ir išgliaudomos.

Dalinkitės!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top