Prieskoninės daržovės

Kaip pačiam užsiauginti prieskoninių daržovių namuose? Įvairūs patarimai kaip auginti prieskonines daržoves.

Kiniškasis arbatmedis

Kiniškasis arbatmedis (Thea sinensis L.) – arbatmedžių šeimos nuolat žaliuojantis krūmas arba nedidelis medis. Arbatmedžio šakos – nutolusios viena nuo kitos, jų lapai ovalūs, dantyti, o žiedai – balti su gelsvu ar šiek tiek rožiniu atspalviu bei maloniai kvepia. Arbatmedžiai žydi nuo rugpjūčio mėnesio iki šalnų, o dera spalio-gruodžio  mėnesiais. Kultūrinio arbatmedžio tėvynė – kinija. Arbatmedžio lapuose yra daug (nuo 9 iki 35%) rauginių medžiagų, eterinio aliejaus, …

Kiniškasis arbatmedis Read More »

Peletrūnas

Peletrūno auginimas Lapai tamsiai žali, siauri, švelnūs, stipriai kvepia, truputį karstelėję, turi anyžių prieskonį. Juose yra eterinių aliejų, vitamino C, karotino, rutino. Peletrūnas vartojamas ruošiant salotas, mišraines, dedamas raugiant agurkus, pomidorus, grybus, kopūstus. Peletrūnas gerina apetitą, naikina blogą burnos kvapą, skatina virškinimą ir medžiagų apykaitą. Toje pačioje vietoje peletrūnas auginamas apie 10 metų, bet vertingiausias …

Peletrūnas Read More »

Bazilikas

Baziliko auginimas Bazilikas – vienametis žolinis 30-40 cm augalas . Jo lapai būna įvairių spalvų – nuo rudai violetinės iki tamsiai mėlynos ir žalios. Antžeminė augalo dalis turi eterinių aliejų, rauginių medžiagų, karotino, rutino ir kitų vertingų medžiagų. Bazilikas ypatingo aromato ir skonio augalas – jis primena gvazdikėlius, lauro lapus, kvapiuosius pipirus. Bazilikas naudojamas šviežias …

Bazilikas Read More »

Vaistinė juozažolė

Vaistinė juozažolės auginimas Juozažolė – daugiametis žolinis puskrūmis. Varpų formos žiedai, susidarantys ūglių galuose, yra tamsiai mėlyni, rausvi arba balti. Švieži ir džiovinti lapai bei žiedai yra malonaus kvapo, kamparo skonio. Juoza-žolės šakelė dedama konservuojant agurkus ir pomidorus, vartojama įvairiems daržovių ir žirnių patiekalams paskaninti. Dėl aštraus kvapo į patiekalus jos dedama labai mažai. Juozažolė …

Vaistinė juozažolė Read More »

DARŽELINIS DAŠIS

DARŽELINIS DAŠIS AUGINIMAS Darželinis dašis – vienametis, žolinis 20-50 cm aukščio augalas. Žiedai – violetiniai arba balsvi, sukraunami viršutinių lapų pažastyse. Sėklos smulkios, daigios 2 metus. Augalas turi vitamino C, karotino, ru-tino, eterinių aliejų. Lapų kvapas malonus, skonis – aštrus, pikantiškas. Prieskoniams vartojami lapai, skinami iki augalo žydėjimo. Švieži stiebai su lapais vartojami raugiant pomidorus, …

DARŽELINIS DAŠIS Read More »

RŪGŠTYNĖS

RŪGŠTYNĖS Rūgštynės – daugiametis augalas, turintis vitaminų C, A, B2, PP, mineralinių druskų – geležies, kalio; citrinų, obuolių, rūgštynių rūgščių, rauginių medžiagų. Maistui vartojami lapai, kol augalas dar neišleidęs žiedinių ūglių. Iš rūgštynių gaminamos sriubos, jos vartojamos ruošiant pyragėlių įdarus, konservuojamos žiemai. Rūgštynės sėjamos balandžio pabaigoje – gegužės pradžioje į bet kokią dirvą. Kad išaugtų …

RŪGŠTYNĖS Read More »

Vaistinė gelsvė

Vaistinė gelsvė Gelsvė – daugiametis, šalčiui atsparus žolinis 100-150 cm augalas, su stora ruda šaknimi ir išsišakojusiu stiebu. Lapai panašūs j saliero lapus, stambesni, ilgais kotais. Gelsvė žydi rugpjūčio mėn. Žiedai sudaro gelsvą skėtinį žiedyną. Augalas auga bet kokioje dirvoje ir saulėtoje vietoje, ir paunksmėje. Gelsvės šaknyse yra cukraus, krakmolo, dervos, mineralinių druskų, lapuose -eterinių …

Vaistinė gelsvė Read More »

DARŽINIS MAIRŪNAS

DARŽINIS MAIRŪNAS Mairūnuose yra eterinių aliejų, rutino, askorbininės rūgšties, karotino, rauginių medžiagų. Augalai pasižymi ypač stipriu aromatu (jo kilmė nežinoma iki šiol) ir karčiu skoniu. Maistui naudojami švieži ir džiovinti lapai bei pumpurai. Mairūnas vartojamas paskaninti sriuboms ir karštiesiems patiekalams. Jis dedamas j arbatą, raugiant agurkus ir pomidorus. Bitės iš jo renka vėlyvąjį vasaros medų. …

DARŽINIS MAIRŪNAS Read More »

Scroll to Top