Ropinių svogūnų nuėmimas ir laikymas

Svogūnus galima nuimti, kai jau neauga nauji laiškai, jie išgula, svogūnėliai suauga ir įgauna gelsvą spalvą.
Svogūnai nuimami rugpjūčio antroje pusėje – rugsėjo pirmame dešimtadienyje. Pavėlavus svogūnus nuimti, po 8-10 dienų jie vėl pradeda leisti laiškus ir tokie svogūnai netinka ilgai laikyti.
Svogūnai nuimami esant sausam orui. Iš žemės jie iškeliami šakėmis ir atsargiai išraunami. Ant svogūnų likusi žemė nuvaloma rankomis, jie nekratomi, nes pažeisti svogūnai pradeda pūti. Svogūnai sudedami atviroje saulėtoje vietoje ir 12-15 dienų džiovinami.
Po to laiškai nupjaunami, paliekant 3-4 cm kaklelį, svogūnai dar kartą džiovinami 30-35 °C temperatūroje -5-6 dienas. Taip išdžiovinti svogūnai nesusirgs kaklelio puviniu.
Svogūnus galima supinti į pynes. Taip laikant svogūnus, nudžiūvę laiškai nenupjaunami, bet prieš pynimą gerai išdžiovinami. Svogūnus galima sudėti į pintines arba į dėžes po 10-12 kg ir laikyti kambario temperatūroje sausoje vietoje.

Dalinkitės!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top