PAPRIKOS IR BAKLAŽANAI

Paprikos ir baklažanai yra šilumamėgiai augalai, todėl jie auginami pietiniuose rajonuose. Tačiau pastaraisiais metais paplitus šiltnamiams ir patobulėjus agrotechnikai, paprika ir baklažanai auginami ir mūsų krašte.
Pagal skonį paprikos skirstomos į saldžiąsias ir aitriąsias, arba karčiąsias. Aitriosios paprikos vartojamos miltelių pavidalo kaip prieskoniai; naudojamos rauginant agurkus ir pomidorus. Medicinoje naudojamos paprikos užpiltinės – trynimams sergant reumatizmu, maliarija ir kt. ligoms gydyti.
Maistui naudojamos saldžiosios paprikos, kurių minkštimas yra švelnus, sultingas ir mėsingas. Maistingųjų medžiagų kiekis jose priklauso ne tik nuo rūšies, bet ir nuo klimato sąlygų: išaugusios esant žemai temperatūrai, lietingam orui, paprikos vertingųjų medžiagų turi mažiau negu augusios šiltomis, saulėtomis dienomis. Raudonosios paprikos turi daugiau maistingųjų medžiagų negu žaliosios.
Baklažanų vaisiai skiriasi ir dydžiu, ir forma. Dažniausiai jie violetinės spalvos, bet gali būti ir balti, rudi bei geltoni.
Kodėl išauga kreivos paprikos ir baklažanai?
Kreivi vaisiai – nepakankamo apdulkinimo rezultatas. Tuomet augalas apdulkinamas papildomai – karštą saulėtą dieną augalus reikia krestelėti.
Ar galima lysvę prieš baklažanų ir paprikų sėją tręšti šviežiu mėšlu?
Tai daryti nepatartina, nes išauga labai daug lapų, augalai mezga mažai vaisių. Šviežią mėšlą reikia pakeisti perpuvusiu.

Dalinkitės!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top