Žiedinių kopūstų auginimas

Daigai

Norint gauti ankstyvą derlių, žiediniai kopūstai kovo-balandžio mėn. auginami daigais.

Dažniausiai sodinami ankstyvųjų veislių kopūstai. Daugelis sodininkų išaugina gerą derlių, pasėję sėklas į lysvę balandžio trečiame dešimtadienyje ir uždengę plėvele.

Sėklos sėjamos eilėmis, tarp kurių paliekamas 10 cm tarpas, o tarp sėklų 5-6 cm tarpelis. Pasėjus sėklas, lysvė uždengiama agroplėvele arba, padarius neaukštus lankus, uždengiama polietilenine plėvele. Šiltomis dienomis danga pradengiama arba nuimama, nes daigai gali ištįsti.

cauliflower-ziedinis-kopustas

Tręšimas. 10-iai l vandens reikia 1 šaukšto natrio humato arba karbamido po 5 l/m2.

Vėlesniam derliui sėklos sėjamos visą gegužės mėn. kas 10 dienų. Birželio mėn. daigai perkeliami į lysvę.

Žiedinių kopūstų priežiūra

Daigai sodinami į 90-100 cm pločio lysves. Sukasus žemę, į 1 m2 beriama 1 stiklinė pelenų, po 1 šaukštą superfosfato ir nitrofoskos, 2-3 kg mėšlo arba komposto. Po to lysvė dar kartą sukasama 10-12 gyliu. Daigai sodinami 50 cm atstumu tarp eilių ir 25-30 cm atstumu vienas nuo kito.

Žiediniai kopūstai – šviesiamėgiai augalai. Norint išauginti geras gūžes, būtina išauginti 10-12 lapelių, todėl reikia tinkamai laistyti. Dirva neturi būti sausa, tinkamai tręšiama.

  • Pirmą kartą tręšiama praėjus 2 savaitėms po sudygimo. 10-iai 1 vandens dedama 0,5 l tirštų srutų ir 1 šaukštas sudėtinių trąšų (fosforo, kalio, azoto ir mikroelementų) ir laistoma po 0,5 l/m2.
  • Antrą kartą tręšiama praėjus 6-7 dienoms po pirmojo tręšimo. Į 1 m2 beriama 1 stiklinė pelenų, augalai apkaupiami 5 cm žemės sluoksniu ir kiekvienas augalas palaistomas tirpalu: 10 l vandens ir 1 šaukštas nitrofoskos; vienam augalui reikia 1 l tirpalo.

Kad gūžės išliktų baltos, virš jų padaromas šešėlis – virš gūžės palaužiamas vienas lapas ir juo uždengiama gūžė. Galima du lapus sujungti guminiu žiedu. Tai daroma, kai gūžė būna graikinio riešuto dydžio. Derlius nuimamas nevėluojant, nes gūžės suyra.

Žiedinių kopūstų lapai taip pat vartojami maistui, juose daug maistingų medžiagų. Jie nuplaunami, išverdami pasūdytame vandenyje, stambiai supjaustomi, patiekiami su sviestu kaip garnyras.

Dalinkitės!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top