Braškių daigų laikymas žiemą

braškių daigaiPaprastai braškių daigai kasami prieš įveisiant braškyną. Tačiau, norint braškes pasodinti įvairiu žiemos metu šiltnamiuose, reikia turėti daigų, iškastų vegetacijos pabaigoje ir ne trumpiau kaip mėnesį išbuvusių ramybės periodą neigiamoje temperatūroje.

Tokias sąlygas galima sudaryti šaldytuve. Jame galima laikyti daigus braškynams veisti anksti pavasarį. Mat veisiant didesnius braškynus, užsitęsia daigų kasimas, dažnai vėluojama pasodinti, ir nuo to sumažėja braškių derlius. Užsienio šalyse šaldytuve išlaikytais daigais pavasarį ir vasarą kas dvi savaites veisiami vienmečiai braškynai, skirti uogoms skinti ne sezono metu. Be to, Lietuvoje, kur dažnai žiemos būna be sniego, reprodukcinėse plantacijose braškių daigai gali pašalti, o laikomi šaldytuve – ne.

Tyrimo duomenimis, laikyti numatyti daigai kasami spalio viduryje ir antroje pusėje. 2-4 savaites prieš juos iškasant daigynas nupurškiamas sisteminiais fungicidais nuo grybinių ligų. Daigai sudedami į polietileno maišus, lengvai užrišami, kišami į konteinerius ir laikomi per žiemą iki sodinimo – 2″ ± 1 “C temperatūroje, santykinė oro drėgmė turi būti 90-95 proc.

Braškių daigus iš dalies galima laikyti lauke, įkastus į žemę, durpes ar smėlį.

Spalio viduryje ir pabaigoje iškasamiems daigams parenkama aukštesnė vieta, kad pavasarį neužlietų vanduo. Patogiausia visą plotą padengti 25-30 cm storio durpių sluoksniu. Daigai kasami į griovelius kas 0,2 m. Viename metre įkasama apie 100 daigų. Orui visiškai atšalus, įkasti daigai uždengiami eglišakėmis arba durpių sluoksniu. Pavasarį, orui atšilus, mulčą reikia nuimti, kad daigai nesušustų.

Iš laikytų šaldytuve ar įkastų į žemę lauke daigų, pasodintų anksti pavasarį, išaugusios braškės derėjo taip pat kaip ir išaugusios iš šviežiai iškastų daigų. Tačiau, kai sodinti vėluojama, buvę įkasti į žemę lauke ir ypač laikyti šaldytuve daigai derėjo geriau negu šviežiai iškasti.

Dalinkitės!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top