Medaus kokybės nustatymas

Medus – plačiausiai vartojamas bičių produktas, kurį neretai bandoma falsifikuoti. Todėl perkant medų būtina atkreipti dėmesį į jo rūšį ir kokybę.
medaus kokybės nustatymasMedų rinktis derėtų pagal spalvą, kvapą, konsistenciją ir klampumą.
Kiekvienos rūšies medus turi jam būdingą atspalvį. Pavyzdžiui, gėlių medus yra šviesiai gelsvos spalvos, liepžiedžių – gintarinės, grikių – rusvos. Grynas, be priemaišų medus paprastai būna skaidrus. O turintis priemaišų (krakmolo, cukraus) – blankus, kartais su nesunkiai pastebimomis nuosėdomis. Geras, kokybiškas medus yra švelnios konsistencijos, trinamas tarp pirštų greitai įsigeria į odą. Falsifikuotas būna gerokai šiurkštesnis, o trinamas supuola į gumulėlius. Medaus klampumą galima patikrinti pakabinus jo plona lazdele. Kokybiškas grynas medus varva nuo jos plona, nenutrūkstama srovele, ant paviršiaus suformuodamas kūgio formos iškilimą, kuris ilgainiui išsilygina. Falsifikuotas medus tempiasi ir laša nuo lazdelės, tarsi klijai. Grynas medus turi labai malonų specifinį kvapą, o turintis priemaišų arba dirbtinis jo neturi.

Dalinkitės!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top